14 Ekim 2016 Cuma

İLESAM(TÜRKİYE İLİM VE EDEBİYAT ESERLERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ) 2008 ŞİİR ANTOLOJİSİ ZÜRERİNE DÜŞÜNCELER Abdullah Çağrı ELGÜN

İLESAM (TÜRKİYE İLİM VE EDEBİYAT ESERLERİ SAHİPLERİ  MESLEK BİRLİĞİ) 2008 ŞİİR ANTOLOJİSİ                  ÜZERİNE DÜŞÜNCELER                                                 Abdullah Çağrı ELGÜN

İLESAM güzel bir faaliyete imza atmış.  Çeşitli yazar, şair ve araştırmacıyı aynı kitapta yan yana getirmiş. Güzel bir çalışma örneği. Bütün kurum kuruluş ve birliklerin  de aynı yolu izleyerek gelecekte yaşayan değerlere ışık tutması açısından hiç şüphesiz değerli bir katkı sağlanmış olur.
İLESAM tarafından basımı üstlenerek, seksen üç kişinin tanıtım ve şiirlerine yer verilen eser, kapak baskı ciltlenme özellikleri olarak pek fazla eleştiriye uğrayacağını sanmıyorum.
Sade bir kapak ve üzerinde şairlerin adları ile arka yüzünde İLESAM Başkanı İhsan IŞIK Bey’in “Önsöz” e yazdığı yazının bir bölümü alıntı yapılarak tanıtılmaya çalışmaktadır.

Birinci hamur kağıda basılan eserin kapak dizaynı, tasarım, dizgi, baskı kapak ve sayfa kesimlerinin ve kapak kırımlarında göze değecek bir hata olduğunu söylemek yanlış olur. İLESAM’ın yayınladığı bu kitap, başka yönlerden ise mutlaka eleştiriye uğrayacaktır.

İhsan IŞIK Bey, bu kitabı hazırlamak ve İLESİM’ faaliyetlerine bir katkıda bulunmak istemiştir. Bunu, kitabın içine yazdığı “önsöz” ile de izah etmiştir. Kitaba yazılan Önsözdeki kendi ifadesine göre:

“Günümüz Türk Edebiyatı’nın başlıca sorunlarından biri, şairlerimizin seslerini yeterince duyurma imkânı  bulamamalarıdır. Şiir antolojileri  şairlere bu  fırsatı verir, var olduklarını duyurur, şiir örneklerini sunar. Şiiri kitapları birer kişisel şiir  sergisi olarak tanımlanabilirse, şiir antolojileri de bir bakıma karma şiir sergileridir.
Bu antolojiler sayesinde , düşünce ve duygularını, şiirle dile getirmeye devam ettiklerini öğrendiğimiz şairlerin, şiir örneklerini   keyifle okuduğumuz gibi Antoloji de yer alan biyografilerinden haklarında ilk bilgileri alıp onları tanımaya başlıyoruz. Antolojiler bu yönüyle de şairler hakkında güncel bilgileri verip edebiyat tarihçilerimize ışık tutuyor, adeta onları edebiyat tarihine taşıyacak bir ara istasyonda buluşturuyor. Bu nedenle nerede ve kim tarafından yayımlanırsa yayımlansın,şiir antolojilerinin edebiyatımıza ciddi bir katkı sunduğu kanaatindeyim. Elbette, içlerinde  aşırı bir ticarî amaç gözetmeyen, şiir seçiminde  titizlik gösteren ve çıkardıkları antolojileri iyi tanıtıp çok sayıda adrese ulaştıranların  hizmeti daha büyüktür.

İLESAM olarak, her yıl bir şiir antolojisi yayımlamayı bu düşüncelerle benimsedik. Her yıl geleneksel olarak  çıkacak bu ansiklopedide  yer alan şairleri ve şiirlerini Türkiye’deki çok sayıda  edebiyat dergisine, kütüphanelere, üniversitelere, edebiyat tarihçileri ve eleştirmenlere ulaştıracağız. Tüm üyelerimizin de  İLESAM Şiir Antolojisi’ni en geniş biçimde tanıtmaya özen göstereceğine yürekten inanıyoruz.

Son olarak, başta, şairlerimiz olmak üzere, tüm edebiyatçı yazarlarımız  ve bilim adamlarımızın İLESAM üyeliği için başvurmalarının gelecekleri açısından  son derece önemli ve gerekli olduğunu hatırlatmak istiyorum. Unutmayınız, yakın gelecekte ülkemiz yazarları, eserlerinin ive emeklerinin karşılığını almaya başlayacaklar  ve bu haklardan sadece İLESAM olmak üzere yazar meslek birliklerine üye olanlar yararlanabilecektir.16 Haziran 2008” 

Bu antolojinin hangi maksatla çıkmış olduğu, ve hangi bilim dalı ile kimlere hizmet edeceği, geniş bir tanıtımın nasıl yapılması gerektiği ile İLESAM’a üye olmanın yararları  belirtilmektedir. İLESAM’ın 2008 Yılında Çıkardığı  Şiir Antolojisine Eleştiri:

Antolojilerin ne gibi bir hizmet ettiği sayın başkan tarafında da çok iyi bilinmesine rağmen  İLESAM’ın kayıtlı üye sayısı dikkate alındığında seksen üç kişilik dar bir kadro ile çıkan ansiklopedi olmaktan ziyade kitapçık olarak, çok komik kalmakta ve Türkiye’nin tamamını temsil eden bir kuruluşun genel merkezi için cılız ve sönük kalmaktadır. Bizim bildiğimiz antolojiler ciltlerle ölçülüp detaylı bilgi ve birikimleri yansıtmaktadır. Halbuki bu bir ansiklopedi değil olsa olsa bir el kitabı olup şiir sever gençlerin cebinde taşıması için özel bir tasarım gibi gözükmektedir.

Şiirler, şairlerin bizzat gönderdiği şiirler olup bunlar doğrudan doğruya basılmış intibaını uyandırmaktadır. Sonra bir şair hakkında okuyanın bir kanaata varabilmesi için o şairin değişik kitaplarından derlenmiş şiirlerinden yeteri kadar ve özenle seçilerek yerleştirilmesi gereklidir. Ben yaptım oldu mantığı kişi ve kuruluşları ileri hedeflere varma konusunda zorluklara sevk eder.
Sanatçıların öz geçmiş bilgileri kitapçığın önsözünde de açıklanmış olduğu üzere bir çok kurum, kuruluş, şehir yıllıkları, bibliyografyalar, antolojiler, edebiyat tarihi yazanlar, eleştirmenler ve daha bir çok alanda kaynaklık edeceği şüphesiz olan bir kaynağın bu tarzda yetersiz bilgi ve kaynakları gösterilmeden piyasaya çıkması ilme ve ciddi çalışmalara gölge düşürecektir.
Sanatçılar hakkında bilgilerin  çok kısa tutulması, yangından mal kaçırır misâli, sanatçı eserlerinden ya hiç bahsedilmemesi veya sadece bir, ikisinin adının zikredilmesi ciddi  bir kuruluş olan İLESAM adına yakışır bir uygulama olmamıştır.

Bu kadar üyesi bulunan bir kuruluş olan İLESAM, ancak seksen üç kişiye mi ulaşabilmiştir?!. Süre mi kısa tutulmuştur, konuya yeteri kadar ilgi mi çekilememiştir, bu sorular cevabını belli bir zaman içinde bulacaktır...

Böylesi bir emek takdire şayan olmakla birlikte, sanatçıların antolojide yer alması gereken daimi adresleri, irtibat meilleri, telefonları, mesincırları gibi olmazsa olmazları, antoloji adı altında ortaya çıkarılan kitapçığın sayfalarının hiç birinde görülmemektedir  Kısaca antoloji adı verilen; ama benim kanaatimce gençlerin cep kitabı olabilecek kitapçıkta belirtilen sanatçılarla irtibat, kesinlikle kurulamayacaktır. Antoloji adı verilen bu sanatçılarla irtibat kurmak isteyen okuyucular, eline bu kitapçık ulaşan araştırmacılar, eleştirmenler, bibliyografya yazarları, edebiyat tarihçileri...vb, her bir şaire ulaşabilmek için, tek tek İLESAM’ı aramak durumuna mahkum bırakılmıştır.

Kitapçıkta tanıtılmak istenen sanatçılardan, iki örneği aşağıya aynen alıyorum:

Necati Aslan (ASLAN)
Hatalı yazılışların doğrusunu, parantez içinde gösteriyorum:
1963’de(te) Nevşehir Derinkuyu’da doğdu. Lise mezunudur. Halen bir kamu kuruluşunda çalışan Aslan’ın yayımlanmış üç kitabı da bulunmaktadır.

Ve iki kısa şiiri:
...
...

(s.20, İLESAM 2008 ŞİİR ANTOLOJİSİ, Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliği Yayın No: 5, Pozitif Matbaacılık, Ankara, 2008)
  
Zeki Sarı(SARI)
1970’de(te) Çorum-Alaca’da doğdu. Ankara Maliye Okulu’ndan sonra, yüksek tahsilini de yapan Sarı, Maliye teşkilatında gelir uzmanı olarak çalışıyor. “Sevgi Bahçesi” adlı bir şiir kitabı vardır.

İki şiiri:

.....
.....

(s,132, İLESAM 2008 ŞİİR ANTOLOJİSİ, Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliği Yayın No: 5, Pozitif Matbaacılık, Ankara, 2008 )

Bu kitapçık, bu şekli ile ansiklopedi olmak şöyle dursun, amatörce hazırlanmış, imlâ ve noktalama kurallarından uzak,  yazım yanlışlarıyla da dolu, kaynak çalışması olmakla birlikte, ilmî bir çalışma ve ansiklopedik bir eser olmaktan çok uzak bulunmaktadır.

Kaynaklar:

Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliği Yayın No: 5, Pozitif Matbacılık, Ankara, 2008



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder