20 Ekim 2016 Perşembe

ŞAKİR SUSUZ’UN ESERİ : “SEVİMLİ DÜŞLER.” Abdullah Çağrı ELGÜN

ŞAKİR SUSUZ’UN ESERİ :
    “SEVİMLİ DÜŞLER.”
    Abdullah Çağrı ELGÜN
HAYATI:

1942 yılında Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinin Oluközü Beldesi’nde dünyaya geldi. İlkokulu orada bitirdi. Genç yaşta (19) evlendi.  Askerlik dönüşünden birkaç yıl sonra Ankara’ya geldi. Burada Devlet memuru olarak çalışmaya başladı. Devlet memuru olarak çalıştığı yıllarda, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdi.
Şiire karşı merakı gittikçe çoğalan şair, bir çok şairden ve ilim adamlarından şiir konusunda teknik bilgiler konusunda dersler aldı. Şiirle ilgili bir çok kitap, dergi ve kaynaklar okuyarak kendini yetiştirdi. 
Halk müziği sanatçıları tarafından iki adet şiiri bestelendi. Bir çok radyo ve televizyon programlarına katılan Şakir SUSUZ’un, “GÜNEŞ BATARKEN”, “AĞLADI YÜREĞIM”, “TİTREYEN DUDAKLAR”, “SEVİMLİ DÜŞLER” adlı şiir kitapları ve bir çok ödülleri bulunmaktadır.
Kitap Hakkında
Eserde, sanatçının: “Şiir çizgimde, bana ilgisini esirgemeyen sayın Güzide GÜLPINAR TARANOĞLU (Toprak Anam)’na, Sayın Prof. Dr. İbrahim Agâh ÇUBUKÇU ve Sayın İsa KAYACAN’a teşekkürlerimi sunarım.” sözleriyle başlıyor..
Eseri, Kültür Ajans, BRC OFSET basıyor.  Bu defa kitapta olması gerekenler, özellikle ilk sayfada yerli yerine oturtulmuş. Önceki kitapta görülen hataların bu kitapta tekrarlanmadığını görmek şahsımı memnun etti. Bununla birlikte imlâ noktalama ve yazım kurallarına, şiirlerin dizilişi esnasında dikkat edilmediğini belirtmek, yeniden çıkarılacak kitaplar açısından uyarıcı ve dikkat edilmesi gereken bir problem olarak, yararlı olacaktır.
Bu bilgiler, araştırmacılar, bilim adamları, şairler ve şehir yıllıkları, bibliyografyacılar için önemli bir bilgiler olup büyük önem arzetmektedir; çünkü bu bilgilerin kitabı basan matbaanın reklamı, yayıncının, dağıtımcısının, dizenin de olumsuz veya olumlu yönde reklamını yapacaktır. Bu reklam ise kitabın kalıcılığı, yazarın ömrü, yayıncının yayın hayatı boyunca izlemesi gereken politikayı, stratejiyi de beleirleyecektir.
Benim gördüğüm kadarıyla kardeş  ve akraba ülke matbaalarında basılan kitaplar dahi kapak ve ciltleme konusunda Türkiye’deki bazı matbaalarda basılan ve ciltlenen kitapları geride bırakacak derecede iyi ve kaliteli olarak çıkartılabilmektedir. Hem de hemen her kitabın kapağı ciltlenirken karton kapak kullanılmakta değil ise bu defa da sıcak tutkal kullanılarak, kapak kırmalarını ise çok güzel ve original bir şekilde oturtularak kitap okuyucunun albenisine sunulmaktadır. Bu ise okuyucuya saygı gereğidir.
Ülkemizin gözbebeği, memleketimizin ve dahi Birleşik Avrasya’nın gözü ve kulağı olabilen bu büyük şehir (ANKARA) matbacılarının bu konuda daha hassas, titiz ve seçici davranması, şirketlerin, holdinklerin, fabrikaların babadan oğula yüzyıllarca bozulup yozlaşmadan devamı açısından da büyük önem arz etmektedir. 
ŞAKIR SUSUZ’UN EDEBÎ ŞAHSIYETİ:

SUSUZ’un, Halk Edebiyatında Emrah, Seyranî, Aşık Hasan, Gevheri tarzına yakın, herkes tarafından hemence söylenemeyen; ama güçlü, akıcı, kolay ve basit original söyleyişe ulamış olduğunu söylemeliyiz. Şair Şakir SUSUZ, şiiri artık bu tarz işleyişle rayına oturtuyor ve şairi usta şairler arasına katıyor. Türkçe halk ağzına dayalı söyleyişte başarı merdivenlerini bir bir çıkan şair, Anadolu yaylalarını, düzlüklerini dağ ve ovalarını orijinal anlatımlarıyla başarılı bir şekilde şiire sokuyor.
Şakir SUSUZ’un yazdığı şiirlerde sevgi, “AŞK” ön planda yer alıyor. Şakir SUSUZ, devrinin KARACAOĞLAN’i gibi  her  güzeli sever her güzele aşık olur. Onlara  güzelliği ölçüsünde şiirler yazar. Aşkı sevgiyi, dostluğu, vefayı, vefâsızlığı SUSUZ’un şiirlerinde yudum yudum içersiniz.
SUSUZ, güzellerin aşığıdır. Onları ya bir şehirde şiir okurken, ya sahnede salınırken; veya saçlarını arkaya doğru atmış olarak ilinde ilçesinde köyünde, bağda bahçede görür.
SUSUZ, şiirlerinde güzeli metheder, onu tasfir eder, kaşlarını gözlerini, dudaklarını, boyunu, bosunu, selviler gibi salınışına dayanamaz. Güzele övgüler düzer, ona kendi iç dünyasındaki durumunu bildirir. Zaman zaman da güzelliğinden iyiliğinden, güzelliğinden bahsederek, hoş sohbetinden bahsederek ondan yararlanmak ister. Güzele hemen oracıkta aşkını ilan eder, onlara şiirler yazar.  Örneğin:
“Geriye salmış saçları
Oluközü’nde bir güzel
Topuğa inmiş uçları
Oluközü’nde bir güzel”,  
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”, OLUKÖZÜ’NDE”(Şiir) s. 19
Kıskanır boyunu görünce selvi
Sımsıcak yüreğin sevginden belli
Sen orda evlisin ben burda evli
Dikenler içinde gülüm var benim
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “YEŞİL GÖZLER”, (Şiir) s. 21

Şair güzellere vurgun, güzeleri hayaran, güzellere meftundur. Nerede bir güzel görse Erciyes’in karı gibi eriyip dağılmağa, akarsu olup çağlmağa başlar. Onlarda aşk, sevgi, dostluk ve vefâ arar. Onlarda gördüğü ihanete, hıyanete, iki yüzlülüğe, dost çekiştirmelere tahammül edemez. Bunun için de zaman zaman hüsrana uğrar. Gönlü kırılır, mutsuz, umutsuz ve kırılgan olur. Güzellerin bu vafasızlığından çok çeker. Bunca zaman sevgisine, fadakârlığına karşılık şairi aldatıp, satıp gitmelerine üzülüp kahrolur. Bu gönül  kırgınlıkları içerisinde dudaklarından  ihaneti, dile getiren mısralar dökülür. Örneğin:
“Mualla, durmadan şeytan taşladı
Şeytanın peşinden, gel git başladı
Göllerde sulandı, dağda kışladı
Kurban Bayramı’nda sattı da gitti”
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”, “SEVİMLİ DÜŞLER”(Şiir) s. 81


Şairin bahtının kararması, güzellere olan sadakatından, bağlılığından olacak ki onlarda vefa arıyor. Onca sevgisine, aşkına karşılık; verdikleri acı ıstırap ve kabini yaralamaları onu hırpalıyor. Bu sebeple onları sitemle anıyor. Hayıflanmalarını, sitemlerini, kahırlarını mısralara döküyor. Bahtını karartan, bedenine sıra sıra dertler yükleyen yabani kar çiçeklerine, kardelenlere, dağlarda açan yabani manolyalara kahır dolu hüzünlerle seslenir: “Hangi dağ başında açtın Manolya’m? diye sormadan edemez. Örneğin:
“On yıl oldu benim bahtım karalı
Yığıldı üst üste, dertler sıralı
Öyle bir vurdun ki kalbim yaralı
Hangi dağ başında açtın manolyam?”
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “MANOLYAM”, (Şiir) s. 16

Şair, bulunmuş olduğu sosyal topluluklarda, tanıştığı güzelleri tasvir ediyor. Onların güzeliğini, endamını, boyunu posunu, yürüyüşünü, duruşunu, konuşmasını, gülüşünü hal ve tavrını bize aktarıyor. Şairin güzellere olan tutkunluğunu, görüp tanıştığı, konuştuğu, birlikte gezdiği o güzellerin, açılmış goncalar içinde, ona doğru koşarak gelişini bekler gibidir. Örneğin:
“Cümleler bitmeden nasıl gülüyor
Oysa beni parça parça bölüyor
Sanki kucak açmış koşup geliyor
Açılmış goncası çiçek çiçek nar.”
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “YEŞİL GÖZLER”, (Şiir) s. 21
...
Nazilli’de başlar bizim sevdamız
Nihayet kavuştuk Kuşadası’nda
Sevgiyle yeşerdi gönül bağımız
Birlikte dolaştık Kuşadası’nda
 “SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “KUŞ ADASINDA”, (Şiir) s. 41

Şairin okuduğumuz ve daha önceden yazmış olduğu şiirlerden yola çıkarak, Şakir SUSUZ’u, edebiyatımızın en coşkulu en romantik en hassas en yakışıklı ve en zampara şairlerinin önde gelenlerinden biri olarak görmek mümkündür.
SUSUZ’un, kitaplarında, özellikle son yazdığı “SEVİMLİ DÜŞLER”, kitabında, hemen hemen her konuda şiirler yapıp her konuya değinmiş olmakla birlikte, SUSUZ  “AŞK” şairidir”. Aşk onun vazgeçilmezleri arasındadır. O aç ve susuz yaşayabilir; fakat aşksız yaşayamaz.
Şakir SUSUZ’u hayata bağlayan, ona yeni heyecanlar ve yaşama azmi veren şey, güzele, güzelliklere, dostlar ve hepsinden önemlisi sevgiliye olan aşkıdır. Bu aşk şairi diri, canlı ve sağlam  olarak ayakta tutmaktadır denebilir.

ŞAİRİN ŞİİRLERİNDEN SEÇİLEN ÖRNEKLER:
GÜZEL YURDUM
Neresinden baksam güzel yurdumun
Lâlesi sümbülü gülleri güzel.
Vadilerden geçer dağlar ardına
Dolanıp gidiyor yolları güzel.

Dumanlı dağları göğü deliyor
Yamaçtan çıngırak sesi geliyor
Koyunlar otluyor kuzu meliyor
Yüksek yaylaları gölleri güzel

Bazen bir ay doğar gece yarısı
Ovaları tutmuş hardal sarısı
Çiçek çiçek gezer durmaz arısı
Peteği sepette balları güzel

Kimi ekin ekmiş toprağı kazmış
Toplamış üzümü bağını bozmuş
Kimisi cephede destanlar yazmış
Postada mektubu, pulları güzel

Bahçesi bir yanda bağı bir yanda
Güneşi gör, Nemrut, Adıyaman’da
Çiftçinin kağnısı dolu harmanda
Yüklemiş sapını, salları güzel.

Yakmışlar ateşi kazan kaynıyor
Düğünler kurulmuş herkes oynuyor
Güzeller geline duvak bağlıyor
Beyazlar giyinmiş telleri güzel

Her karış toprağın bin tarih dolu
Denizlere doğru uzanır kolu
Nelere şahitsin sen Anadolu
Şahlanmış atları nalları güzel

Yukardan aşağı sular çağlamış
Karşıdan karşıya köprü bağlamış
Vatan için şehit vermiş ağlamış
Sarılmış bayrağa alları güzel.
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “GÜZEL YURDUM”, (Şiir) s. 6

GÖÇER MİYDİM?
Bir fabrika kurulsaydı
Ben köyümden göçer miydim?
Kim olduğum sorulsaydı
Ben köyümden göçer miydim?

Göçer miydim, göçer miydim?
Ben köyümden göçer miydim?
Zalim gurbet ellerinde
Kadeh kadeh içer miydim?

Üst üsteydi sorunları
Perişandı durumları
Güven verse yarınları
Ben köyümden göçer miydim?
                                     
Ekinleri boy sürseydi
Bire otuz, kırk verseydi
Köylüm refaha erseydi
Ben köyümden göçer miydim?

Yonca biçer, mal beslerdim
Koçu tekeyi süslerdim
Şöyle geriye yaslardım
Ben köyümden göçer miydim?

Hani nerde sosyal barış
Gece gündüz durma çalış
Olsa elde birkaç kuruş
Ben köyümden göçer miydim?

Susuz’a yetmeyen tarla
Altı ay, kaplıydı karla
Üç çocuk, bir nazlı yârla
Ben köyümden göçer miydim?
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “GÖÇER MİYDİM?”, (Şiir) s. 8


HALAY ÇEKERİZ
Kültür hazinesi kutsal vatandan
Türküler söyleyip halay çekeriz
Kerem Karac’oğlan Sultan Abdal’dan
Türküler söyleyip halay çekeriz

Kaynak kişi emek verir iz olur
Barak olur hoyrat olur biz olur
Yozgat’ta Sürmeli olur söz olur
Türküler söyleyip halay çekeriz

Türküler sevdamız türkü nazımız
Ezgilerde saklı alın yazımız
Çözülür notalar inler sazımız
Türküler söyleyip halay çekeriz

Nice kavim gelip geçmiş bu yerden
Vatan bayrak için geçeriz serden
Başlar duygu seli coşarız birden
Türküler söyleyip halay çekeriz

Susuz’un kağnısı köyde gıcılar
Geçti kara günler dindi acılar
Kol kola dizilir oynar bacılar
Türküler söyleyip halay çekeriz..
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “HALAY ÇEKERİZ”, (Şiir) s. 10

BİR GELİN AĞLIYOR
Bu gün dumanlıydı Çamlık’ın başı,
Bir gelin ağlıyor Yozgat ilinde
Dinmiyor feryadı akıyor yaşı
Bir gelin ağlıyor Yozgat ilinde

Şehit olmuş yâri ağıt yakıyor
Terör belâsına lânet okuyor
Her gün yollarına çıkıp bakıyor
Bir gelin ağlıyor Yozgat ilinde

Beklerken vurulmuş bu kutsal yurdu
Eşiydi başında inledi durdu
Yeter bunca zulüm, yeter diyordu
Bir gelin ağlıyor Yozgat ilinde

İki çocuğuyla kaldı sonunda
Biri koynundaydı biri yanında
Sarılmış şehidim Türk bayrağında
Bir gelin ağlıyor Yozgat ilinde

İnsan olamaz bu canları alan
Yanıyor yürekler gönüller talan
Bu kaçıncı şehit Yozgat’a gelen
Bir gelin ağlıyor Yozgat ilinde

 
Yıl iki bin altı, günlerden salı
Kırıldı çınarın yine bir dalı
Uğultu kapladı geçtiği yolu

Bir gelin ağlıyor Yozgat ilinde..
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “BİR GELİN AĞLIYOR”, (Şiir) s. 12

MEVLÂNÂ
O meşhur çağrınla sarstın dünyayı
Felsefe ilminle coştun Mevlânâ
Tasavvuf merkezi yaptın Konya’yı
Gönüllere dolup taştın Mevlânâ

Sonbahar gelmişti yeşil yaprağa
Yetiştin bir figan düşmeden bağa
Diktin fidanları saldın toprağa
Mağripten maşruka uçtun Mevlânâ

Parladın evrende bir yıldız gibi
Yokuşlar yürüdün sanki düz gibi
Gölgende canlılar sıcak yaz gibi
Merhamet yolunu açtın Mevlânâ

Bir elin gökteydi bir elin yerde
Rahmet kapısında çareydin derde
Yaklaştın Rahman’a hep perde perde
Tek amaca doğru koştun Mevlânâ

Susuz’um seninle girdim bilime
Ne kâğıda sığdın ne de kaleme
Bir mesaj bıraktın, cümle âleme
Gövdeler üstünde baştın Mevlânâ.
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “MEVLÂN”, (Şiir) s. 12

MANOLYAM
Bu nasıl ilkbahar bu nasıl kıştı?
Çağladı yüreğim dereler taştı
Sevenler kavuşup göklere uçtu
Hangi dağ başında açtın manolyam?

Yağmurum var boranım var karım var
Sitemim var efkârım var zarım var
Saklamayın dağlar, sizde yârim var
Hangi dağ başında açtın manolyam?

Bir yanda denizi bir yanda doğa
Bir yanda yaylası bir yanda ova
Girdin bu gönlüme kurdun bir yuva
Hangi dağ başında açtın manolyam?

Kondu her bahçeye bülbüller öttü
Güller bu seslere çok sitem etti
Manolyam ansızın bırakıp gitti
Hangi dağ başında açtın manolyam?

On yıl oldu, benim bahtım karalı
Yığıldı üst üste dertler sıralı
Öyle bir vurdun ki kalbim yaralı
Hangi dağ başında açtın manolyam?

Nice aşklar gördün sen Anadolu
İçinde sevdalı insanlar dolu
SUSUZ, asıl şimdi şaşırdı yolu
Hangi dağ başında açtın manolyam?
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “MANOLYAM ”, (Şiir) s. 16

OLUKÖZÜ’NDE
Geriye salmış saçları
Oluközü’nde bir güzel
Topuğa inmiş uçları
Oluközü’nde bir güzel

Devlet baba bir iş vermiş
Başı gökyüzüne ermiş
Yıldızları yere sermiş
Oluközü’nde bir güzel

Ne malda ne mülkte gözü
Ne kibir var ne de nazı
Sanki kaymak gibi yüzü
Oluközü’nde bir güzel

Bakışı yürek yakıyor
Bahçesinde gül kokuyor
Dudağından bal akıyor
Oluközü’nde bir güzel

Harmanı var yabası yok
İnce bir ruh kabası yok
Bir aşk için çabası yok
Oluközü’nde bir güzel

Susuz deymeyin kırılır
Kimi sever kim sarılır
Onu alan mutlu olur
Oluközü’nde bir güzel.
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “OLUKÖZÜ’NDE”, (Şiir) s. 19

YEŞİL GÖZLER
Açtım sayfaları buldum resmini
Bir yanı al aldı diğer yanı mor
Telefonda duydum içli sesini
Ne hâllere düştüm gel de bana sor

Bir eş ki sevdayı saymış kusurdan
Kara günler uzun sürmüş asırdan
Farkım yoktu diye yazmış esirden
Giden gençliğini geri almak zor

Hayatın içinden kesit sözleri
Ruhunda gizliydi işve nazları
Tüm cihanı değer yeşil gözleri
O şûh gülüşünde ne sevdalar var

Derdim bitmez dedi şiir okudu
Sandım gül dalında bülbül şakıdı
Gönül tezgâhımda sevgi dokudu
Keşke benim olsa böyle şirin yâr

Cümleler bitmeden nasıl gülüyor
Oysa beni parça parça bölüyor
Sanki kucak açmış koşup geliyor
Açılmış goncası çiçek çiçek nar

Nice güzel gördüm içi hafiye
Her satırı hece aynı kafiye
Susuz çöle düştü yetiş safiye
Yaktın alev alev yüreğinde kor.
“SUSUZ, Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “YEŞİL GÖZLER”, (Şiir) s. 21

SENİ SEVİNCE
Sana gönül verip seni sevince
Az mı çile çektim az mı ağladım?
Gecem gündüz oldu gündüzüm gece
Getirdim ayları yıla bağladım

Sevdan ile gezdim gurbet elleri
Dolandım dağları, aştım belleri
Gözyaşım suladı, susuz çölleri
Döküp dertlerimi yürek dağladım

Sendeki güzellik başım döndürür
Toplar yıldızları yere indirir
Bir selâmın bile yüzüm güldürür
Gelmeyince kurda kuşa söyledim

Çürüyüp devrilen çınar gibiyim
İçimde bir volkan yanar gibiyim
Taşında baykuşlar pınar gibiyim
Her gelen yolcuya böyle çağladım

Susuz’um dalında yaprağım solsun
İsterse gözüme topraklar dolsun
Seni unutmak mı tövbeler olsun
Maziden kalanla gönlüm eyledim.
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “SENİ SEVİNCE”, (Şiir) s. 23

BİR GONCA GÜL
İlkbahar ayları girerken yaza
Bir gonca gül açtı yine gönlümde
Süzülüp dertlerim inerken saza
Bir gonca gül açtı yine gönlümde

Yağmur onda boran onda sel onda
Lâle onda nergiz onda gül onda
Sohbet onda kelâm onda dil onda
Bir gonca gül açtı yine gönlümde

Elde kalem kâğıt dönüp duruyor
Geçmiş yıllarına yanıp duruyor
Lavlar sona ermiş sönüp duruyor
Bir gonca gül açtı yine gönlümde

Kitaplara dökmüş olanca derdi
Nesi var nesi yok ortaya serdi
Yine görüşelim diye söz verdi
Bir gonca gül açtı yine gönlümde

Atımı bağladım otlar çayırda
Bir zarar gelmesin gözet kayır da
Belki dolaşırız kırda bayırda
Bir gonca gül açtı yine gönlümde

Dar etmiş dünyayı zalim felek dar
Kalkmamış dağından onca yağan kar
Susuz’la gelecek nice günler var
Bir gonca gül açtı yine gönlümde.
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “BİR GONCA GÜL ”, (Şiir) s. 32


NASIL DA ÖZLEDİM
Kıskanır boyunu görünce selvi
Sımsıcak yüreğin sevginden belli
Sen orda evlisin ben burda evli
Dikenler içinde gülüm var benim

Hep kırda bayırda aradım seni
İlk defa rastladım candan seveni
Nasıl da özledim beyaz buseni
Açılmış bekliyor kolum var benim

Sevda yüküm günden güne ağıyor
Güneş senin için erken doğuyor
Mevsim kışa döndü hava soğuyor
Aşılmaz dağlarda yolum var benim

Çekilmiyor hasret çok yaman oldu
Savruldu umudum toz duman oldu
Mesajlar sığmıyor telefon doldu
Postada mektubum pulum var benim

Tek gerçeğim sensin gerisi bomboş
İçtim aşk badesi olmuşum sarhoş
Susuz’un kanadı kırılmış bir kuş
Böyle perperişan hâlim var benim.
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “NASIL DA ÖZLEDİM”, (Şiir) s. 36

HASRET ÇEKERKEN
Gönül dağlarıma bir duman çöker
Sen orda ben burda hasret çekerken
Harcadım yılları hep teker teker
Sen orda ben burda hasret çekerken.

Hep seni aradım gonca güllerde
Dediler o güzel gurbet ellerde
Bir sevda ki name name tellerde
Sen orda ben burda hasret çekerken

Bir geceyi daha yeyip bitirdim
Güneşi ufuktan söküp getirdim
Nice emeklerle sevgi yetirdim
Sen orda ben burda hasret çekerken

Yine sabah oldu nerde uykular
Seher yeli ile geldi kokular
Bizi anlatıyor içli şarkılar
Sen orda ben burda hasret çekerken.

Susuz bıktı artık böyle hayattan
Bir ses geldi sanki yedinci kattan
Yükledim göçümü bugün Yozgat’tan
Sen orda ben burda hasret çekerken.
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “HASRET ÇEKERKEN”, (Şiir) s. 40

KUŞADASI’NDA
Nazilli’de başlar bizim sevdamız
Nihayet kavuştuk Kuşadası’nda
Sevgiyle yeşerdi gönül bağımız
Birlikte dolaştık Kuşadası’nda

Bir şiir günüydü Türk’ün otelde
Bağlandı yolumuz gurbet elinde
Yanık türkü olduk sazın telinde
Notalardan taştık Kuşadası’nda

Gezdik sokakları sahile indik
Yâr bağrıma yaslı ben ise dimdik
Heyecan dorukta korkuyu yendik
Nice engel aştık Kuşadası’nda

Zaman oldu sustuk gözler konuştu
Nabızlar hızlandı yürekler coştu
Birleşti ruhumuz göklere uçtu
Aşk badesi içtik Kuşadası’nda

Bazen kayıp olduk bazen görüldük
İplik olduk desen desen örüldük
Bilmem kaç kez öldük kaç kez dirildik
Diyar diyar göçtük Kuşadası’nda

Ayrılık anıydı durmuştu diller
Birleşti dudaklar bırakmaz kollar
İzmir Terminali ayrıldı yollar
Zirveye ulaştık Kuşadası’nda.
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”, “KUŞADASI’NDA”, (Şiir) s. 41

BİR TEL GELDİ
Bu gün yardan bir tel geldi
Dağlarım kar boran diyor
Beni yakıp kül eyleyen
Aslı değil Kerem diyor

Sevdayı yıllara yaymış
Gündüzü geceye saymış
Yâre hasret çok hastaymış
Teşhis koymuş verem diyor

Garip bir kuş gibi dalda
Gel de dayan insan ol da
Sevdiğim yâr gurbet elde
Uzak kaldı aram diyor

Esip durmuş sevda yeli
Yüreğinden coşmuş seli
Aylar olmuş görmeyeli
Ondan azdı yaram diyor

Sevgi barış ondan yana
Hem sevdalı hem bir ana
Sitem edip durdu bana
Sensiz gülmek haram diyor.
“SUSUZ, Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “BİR TEL GELDİ”, (Şiir) s. 50

GEL DİYOR BANA
Ben sana aşığım el bana aşık
Ne olur bunları bil diyor bana
Duyunca şaşırdım kafam karışık
Dudak şeker dilim bal diyor bana

Kalkıyor kervanım göçü yükledim
Sandıkta basılı giyindiklerim
Geleceksen eğer seni beklerim
Hepsi on saatlik yol diyor bana

Başımda bir bulut havam bulandı
Aklım gitti dağı taşı dolandı
Yağmur gibi döktüm çöller sulandı
Yanağımdan taşan sel diyor bana

Sensiz geçen anım bir yıl sürüyor
Hayalin koluma girmiş yürüyor
Kader ağı bizden yana örüyor
Açıldı şansımız gül diyor bana

Mecnun Leyla diye çöllere düştü
Kerem kimin için yandı tutuştu
Susuz, bir yakınım evini açtı
İşte sana fırsat gel diyor bana.
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “GEL DİYOR BANA”, (Şiir) s. 51

TEMMUZUN ON DÖRDÜ
Açılmış gülleri salmış her yana
Temmuzun on dördü iki bin sekiz
Solmadan çiçeğim gel dedi bana
Temmuzun on dördü iki bin sekiz

Bindim otobüse sabah ordayım
İçimde sevdası sanki kordayım
Gelmişim şehrine şu an buradayım
Temmuzun on dördü iki bin sekiz

Elimde adresi sokağa girdim
Dolandım çevrede herkese sordum
Giyinip kuşanmış nazlımı gördüm
Temmuzun on dördü iki bin sekiz

Zamanı durdurup içinden geçtik
Aşkın şarabını birlikte içtik
Kral dairesinde bol bol seviştik
Temmuzun on dördü iki bin sekiz

Bizim sevdamızla küsler barıştı
Hücreler yerinden çıktı yarıştı
Esanslar parfümler tere karıştı
Temmuzun on dördü iki bin sekiz

Gönül atlarını meydana saldık
Dudaktan başlayıp kalbe yol aldık
Birleşti ruhumuz bir beden kaldık
Temmuzun on dördü iki bin sekiz

Susuz der ki aciz kaldı beyinler
Nice bayram geçti ne toy düğünler
Takılıp maziye gitti o günler
Temmuzun on dördü iki bin sekiz.
“SUSUZ, Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “TEMMUZUN ON DÖRDÜ”, (Şiir) s. 55

SEVİMLİ DÜŞLER
Güzel hayallerim sevimli düşler
Her biri bir başka yaktı da gitti
Name name çalan sazlar cümbüşler
Gönülden gönüle aktı da gitti

Usul boylu güzel çalım satardı
Çocuklar ardında katar katardı
Nerde akşam oldu orda yatardı
Bir sabah ardına baktı da gitti

Bir diğeri para yemek istedi
Ben böyle severim demek istedi
Peşinden koşmaya emek istedi
Koparttı ipleri attı da gitti

Mualla durmadan şeytan taşladı
Şeytanın peşinden gel git başladı
Göllerde sulandı dağda kışladı
Kurban Bayramı’nda sattı da gitti

Şimdi bulutlarda yüce dağım var
Bir yanında yağmur bir yanında kar
İndim enginlere çiçek çiçek nar
Bekledi kirazlar yetti de gitti

Susuz güzellerle el ele gezdim
Davullar çaldırıp halaya dizdim
Kimi bir muamma sonunda çözdüm
Sıfır aldı hepsi çaktı da gitti.
“SUSUZ, Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “SEVİMLİ DÜŞLER”, (Şiir) s.81

TASI TARAĞI TOPLAYANLAR
Yıllar yılı kadro dağıtıp durdun
Gördün mü sana da kalmadı işte
Mazlumun sırtına saltanat kurdun
Gördün mü sana da kalmadı işte

Ekmeden tarlanı önce sürmedin
O yüzden mahsulü çokça dermedin
Mağdurun sesine kulak vermedin
Gördün mü sana da kalmadı işte

Dağıttın kadroyu kimleri seçtin
Dinlemedin bizi hep güldün geçtin
Ezerek öldürdün çukurlar eştin
Gördün mü sana da kalmadı işte

Birini şef yaptın at oynatıyor
Birini şef yaptın it oynatıyor
Biri mesaide papaz atıyor
Gördün mü sana da kalmadı işte

Otuz sekiz yıldır koş babam ha koş
Dördün dokuzuyum gayrı beş yıl boş
Şef genel sekreter birbirinden hoş
Gördün mü sana da kalmadı işte

Bir türlü bülbülüm ötmedi bağda
Sen yanlış yaptın ben döktüm kâğıda
İsterim hakkımı öbür dünyada
Gördün mü sana da kalmadı işte

Hukukun gülleri artık solmasın
Dibi delik olsun cebin dolmasın
Bu gidişin olsun geliş olmasın
Gördün mü sana da kalmadı işte

Susuz der ki gittin sakın ha gelme
Bu güldüğün olsun bir daha gülme
Uzun yıllar sürün kolayca ölme
Gördün mü sana da kalmadı işte.
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “TASI TARAĞI TOPLAYANLAR”, (Şiir) s.96

TEKİRDAĞ’DA
Deniz mavi toprak yeşil bürümüş
Yenilmiş mevsime kar Tekirdağ’da
Kimi binip gelmiş kimi yürümüş
Kiraz festivali var Tekirdağ’da

Hilâl çizmiş şehir sahil boyunca
Birçok şair, koşup gelmiş duyunca
Kaktüsler boy atmış açılmış gonca
Eğmiş dallarını nar Tekirdağ’da

Balkondan seyrettik gece Kumbağı
Denizde balıkçı bembeyaz ağı
Çoktan yakalamış bu şehir çağı
Gel de güzelliği gör Tekirdağ’da

Tekirdağ bölgenin olmuş incisi
Misafirperverdi yaşlı gencisi
Bu yıl festivalin kırk beşincisi
Bunları başarmak zor Tekirdağ’da
Salonda bizimle başkanla Vali
Kısaca geçtiler onca ahvali
Ziyaret eyledik Namık Kemal’i
Yanmış meşalesi kor Tekirdağ’da

Susuz der ki bunlar en güzel anım
Renk kattı Şaziye Cahide Hanım
Kiraz ağaçları sarmış her yanım
Uzanmış topluyor yar Tekirdağ’da.
“SUSUZ, Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “TEKİRDAĞ’DA”, (Şiir) s. 108 

BODRUM
Kurulup oturmuş her bir tepeye
Denizi bir yanda dağı bir yanda
Balıkçılar aşar gider öteye
Teknesi bir yanda ağı bir yanda

Şifadır güneşi kumu yakıyor
Bu yüzden sel gibi insan akıyor
Her taşında izler tarih kokuyor
Bugünü bir yanda çağı bir yanda

Bembeyaz evleri yeşile uymuş
Bodrum hâkimini tüm dünya duymuş
Her gecenin sonu bir güneş doğmuş
Batısı bir yanda doğu bir yanda

Sarmış etrafını on üç beldesi
Büyülüyor Bodrum gelen herkesi
Karışmış cümbüşe bülbülün sesi
Bahçesi bir yanda bağı bir yanda

Çıktık kalesine gezdik öreni
Merhum Halikarnas Zeki Müren’i
Yaşanır kılıyor bunlar evreni
Ölenler bir yanda sağlar bir yanda

Susuz türküleri yöre üstüne
Kurulmuş köprüler dere üstüne
Çiçek açmış dallar sıra üstüne
Zeytini bir yanda yağı bir yanda
“SUSUZ, Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “BODRUM”, (Şiir) s. 109

KIZILIRMAK
Çağlayıp akarsın Karadeniz’e
Nedir bu telaşın hey Kızılırmak
Dağlardan aşağı inersin düze
Çizerek çevrende yay Kızılırmak

İlk çıkış kaynağın belki bir dere
Verdiğin zararı yazdık deftere
Ağıt oldun türkü oldun dillere
Yaktın yürekleri vay Kızılırmak

Ne toprak bıraktın ne de bir kaya
Geçit vermez oldun düğüne toya
Atlar yüzüyorken karşı kıyıya
Kalırdı geride tay Kızılırmak

Kuruldu barajlar hızın kesildi
Verimli tarıma çabuk geçildi
Sarardı başaklar saplar biçildi
Garip çiftçi oldu bey Kızılırmak

Suladın çevreni hayat götürdün
Taş başında çayır çimen bitirdin
Dallar çiçek açtı meyve yetirdin
Gelişti kasaba köy Kızılırmak

Bir gerdanlık sanır seni görende
Kimler konup göçtü acep çevrende
İzler bırakmışlar her bir örende
Kafile kafile boy Kızılırmak

Yol boyunca renkten renge girersin
Kıvrılırsın her bir yana dönersin
Denizlere doğru toplar gidersin
Susuz’a düşmez mi pay Kızılırmak.
“SUSUZ, Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “KIZILIRMAK”, (Şiir) s. 112

   KARS’TAN SELÂM OLSUN
        ANADOLU’YA
Oturmuş tarihte haklı yerine
Kars’tan selam olsun Anadolu’ya.
Yüklenmiş dertleri inmiş derine
Kars’tan selam olsun Anadolu’ya

Ön safta Ermeni arkada Ruslar
İki Türk düşmanı dostluk kurmuşlar
Şehri kasabayı köyü sarmışlar
Kars’tan selam olsun Anadolu’ya

Kış olmuş bir anda baharlar yazlar
Silaha sarılmış gelinler kızlar
Yas tutmuş mızraplar çalmamış sazlar
Kars’tan selam olsun Anadolu’ya

Kazım Karabekir yılmaz ordusu
Kaçtı önlerinden çakal sürüsü
Görülmemiş böyle zulüm doğrusu
Kars’tan selam olsun Anadolu’ya

Sökülüp düşmanlar Kars’tan atıldı
Türküler söylendi ağıt yakıldı
Haklı yere “Serhat” adı takıldı
Kars’tan selam olsun Anadolu’ya

Sarıkamış Allahüekber Dağı
Bülbüle kavuştu bahçesi bağı
Çekildi kaleye şanlı bayrağı
Kars’tan selam olsun Anadolu’ya

Toprağında âşık ozanlar dolu
Şenlik Baba Şeref vah Çobanoğlu
Bir baştan bir başa hep Anadolu
Kars’tan selam olsun Anadolu’ya

Tarihin izleri tutmuş her yanı
Yüreklerde kaldı silinmez anı
Susuz der ki şimdi birlik zamanı
Kars’tan selam olsun Anadolu’ya.
“SUSUZ, Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “KARS’TAN SELÂM OLSUN ANADOLU’YA”,  (Şiir) s. 114

SANATÇI HAKKINDA YAZILANLAR ŞİİRLER
ŞAKİR SUSUZ ve “SEVİMLİ DÜŞLER”
Şa­kir Su­suz, 1942’de Yoz­gat Ak­dağ­ma­de­ni Olu­kö­zü bel­de­sin­de doğ­muş ve il­ko­ku­lu bu­ra­da bi­tir­miş­tir. 1966 yı­lın­da Sa­yış­tay Baş­kan­lı­ğın­da resmî işi­ne baş­la­mış­tır. Or­ta­oku­lu ve li­se­yi dı­şa­rı­dan bi­ti­ren Su­suz’un ba­şa­rı­sı öv­gü­ye de­ğer ni­te­lik­te­dir.
Su­suz, 1990 yı­lın­da ya­ni kırk se­kiz ya­şın­da şi­ir yaz­ma­ya baş­la­mış­tır. De­ne­me ni­te­li­ğin­de­ki ilk şi­ir­le­rin­de sa­nat ye­te­ne­ği gö­rül­müş ve Gü­zi­de Ta­ra­noğ­lu gi­bi de­ğer­li şa­ir­ler ona yol gös­ter­miş­ler­dir. Şii­rin­de sa­na­tı­nı ge­liş­ti­ren Su­suz, baş­ta Gül­­nar der­gi­si ol­mak üze­re bir­çok ya­yın or­ga­nın­da yaz­ma­ya baş­la­mış­tır. Şi­ir mus­lu­ğu de­vam­lı ak­mış ve akan bu be­re­ket­li su­lar­dan dört şi­ir ki­ta­bı oluş­muş­tur. “Se­vim­li Düş­ler” Şa­kir Su­suz’un be­şin­ci şi­ir ki­ta­bı­dır.
Şi­ir­le mu­si­ki gü­zel sa­nat­la­rın zir­ve­sin­de­dir. Mu­si­ki ses­te ahenk­tir, şi­ir sa­na­tı söz­de ahenk­tir. An­cak mu­si­ki, duy­gu­la­rı ço­ğu kez be­lir­siz ola­rak ifa­de eder. Duy­gu­la­rın açık­lı­ğı­nı ifa­de et­mek için kay­nak, şi­ir­dir. Baş­ka bir de­yim­le güf­te, mu­si­ki­nin ta­dı­nı zen­gin­leş­ti­rir.
Şi­ir ya­zan çok ama, ka­lı­cı şi­ir yaz­mak her şa­ire na­sip ol­maz. Şi­ir­de her şey­den esin ara­nır, iç­ten­lik ara­nır. Baş­tan so­na tu­tar­lı­lık ara­nır. Ay­rı­ca us­ta­lık ve de­ne­yim de önem­li­dir.
Şai­rin kül­tü­rü, şi­iri­nin gü­cü­nü ar­tı­rır. Di­li iyi bi­len şa­ir, söz­cük­le­ri dik­kat­le se­çer ve ye­ri­ne otur­tur. İyi bir şa­ir, top­lu­mun duy­gu, dü­şün­ce ve öz­le­mi­ni di­ze­le­rin­de yan­sı­tır. Şi­ir ko­nu do­yur­maz ama in­san ru­hu­nu tit­re­tir. İn­sa­na çı­kar­sız haz­lar ya­şa­tır. 
Şi­ir ser­best öl­çü­de ya da öl­çü­lü bi­çim­de ya­zı­la­bi­lir. Önem­li olan öge, söz­cük­le­rin tam ye­ri­ne otur­ma­sı­dır. Ay­rı­ca ahenk de önem­li­dir. Ser­best şi­ir­ler­de bi­le iç ahenk şii­rin gü­cü­nü ar­tı­rır.
Şa­kir Su­suz’un şi­ir­le­ri ge­le­nek­sel tür­den­dir. Baş­ka bir de­yim­le Şa­kir Su­suz, halk şi­iri tü­rün­de sa­na­tı­nı de­vam et­tir­miş­tir. Öl­çü­yü ve uya­ğı kul­lan­ma­yı ba­şar­mış­tır. Özel­lik­le aşk şi­ir­le­ri­ne ağır­lık ver­miş­tir. Do­ğa­dan ve sos­yal olay­lar­dan et­ki­le­ne­rek ya­zı­lan şi­ir­le­ri de çok­tur. Ba­kı­nız “Dağ­lar” şi­iri­nin bir dört­lü­ğün­de şöy­le söy­lü­yor:
Üze­rim­den has­ret yü­kü in­mi­yor
Bir ateş ki alev alev sön­­yor
Ka­der pe­şi­miz­de ge­ri dön­­yor
Di­yar­dan di­ya­ra aşı­rır dağ­lar     
Se­ni Dü­şün­düm” şii­rin­de sev­gi­li­yi na­sıl öz­le­di­ği­ni di­le ge­ti­ri­yor. Bu şi­ir­den de bir dört­lük su­na­lım:
Se­nin­le do­luy­du va­di­ler düz­ler
Ara­dı çev­re­yi bu nem­li göz­ler
Ya­ban­cıy­dı ba­na gör­­ğüm yüz­ler
Se­nin­le ko­nuş­tum se­ni dü­şün­düm
Şa­ir Va­li Rı­za Ak­de­mir, Şa­kir Su­suz için yaz­dı­ğı bir şii­rin­de şöy­le söy­le­miş­tir:
Şi­ir son­suz­luk­tur, an­la­­la­maz
Der­ya­la­ra sığ­maz ha­yaâle sığ­maz
Her gö­nül­de böy­le gü­neş­ler doğ­maz
İn­sa­na sev­gi­yi iman say­mış­sın
Şa­kir Su­suz halk şi­ir­le­rin­de bu­lu­nan ka­fi­ye­le­ri sık sık kul­lan­mış ve ba­şa­rı­ya ulaş­mış­tır. Onun ça­ba­sı ve he­ye­ca­nı öv­gü­ye de­ğer. Ken­di­si­ni “Se­vim­li Düş­ler” ad­lı ye­ni ki­ta­bı do­la­yı­sıy­la kut­lu­yo­rum.
                                                           Prof. Dr. İbrahim Agâh ÇUBUKÇU
“SUSUZ, Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “ŞAKİR SUSUZ ve “SEVİMLİ DÜŞLER”
”, (Şiir) s. 114 

ŞAKİR SUSUZ’A 
Ne mutlu şairim ne mutlu sana
Göklerden ışıklar düşmüş yoluna
Bir yanda Yunus bir yanda Mevlânâ
Dünyaya güzellik sevgi yaymışsın

Öyle duygular ki göğe yaklaşmış
Şi’rinden ateşli nağmeler taşmış
Kitabın hayatın ufkunu aşmış
Sen başka âlemden sesler duymuşsun

Şiir sonsuzluktur anlatılamaz
Deryalara sığmaz hayale sığmaz
Her gönülde böyle güneşler doğmaz
İnsana sevgiyi iman saymışsın

Her mısra ölçülü birbirine denk
Her satırda hoşa giden bir ahenk
Kafiyen yerinde buluşlar renk renk
Şiirde gerçekten sen ustaymışsın.
                        Rıza AKDEMİR
                                    Emekli Eski Vali
                                       02.08.2007
 “SUSUZ, Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “ŞAKİR SUSUZ’A”, (Şiir) s. 116

BEKÂR ÇIKSAYDIN
                 - Şakir Susuz’a Bey’e -
Benim yerim meçhul sense Ankara
Ne olur karşıma bekâr çıksaydın
Haykırdım aşkımı yüce dağlara
Ne olur karşıma bekâr çıksaydın

Baharın olurdum yazın olurdum
Elinde mızrabın sazın olurdum
Gezdiğin her yerde izin olurdum
Ne olur karşıma bekâr çıksaydın

Elimi sıkışın bir başka idi
Gözüme bakışın bir başka idi
Kalbime akışın bir başka idi
Ne olur karşıma bekâr çıksaydın

Ardından bu kadar hasret çekmezdim
Ağlayıp her gece yaşlar dökmezdim
Dünyamı başıma böyle yıkmazdım
Ne olur karşıma bekâr çıksaydın

Zor anımda çıktın karşıma birden
Sevgiye doyurup çekip giderken
Söyle ne yaparım bundan sonra ben
Ne olur karşıma bekâr çıksaydın.
                       11.07.2004
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “BEKÂR ÇIKSAYDIN”, (Şiir) s. 117

ŞAKİR ABİ
Güzel şiir yazıyorsun
Başarılar Şakir Abi
Mısra mısra diziyorsun
Başarılar Şakir Abi

Şairliğe verdin meyil
Gerçeklere biraz eğil
Aşkın ateşine kayıl
Başarılar Şakir Abi

Meydana çık canla başla
Haksız olanları taşla
İnsanlığı çokça işle
Başarılar Şakir Abi

Örnek olmalısın ele
Emeğini verme yele
Ummana git karış sele
Başarılar Şakir Abi

İnsanı insandan seçme
Cahillere sırrını açma
Sakın havalanıp uçma
Başarılar Şakir Abi

Zalimi kalemle mahvet
Özveri yalnışsa defet
Kusur işlediysem affet
Başarılar Şakir Abi.
          Öztürk ERKILIÇ
                05.04.1991
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “ŞAKİR ABİ”, (Şiir) s. 118

              SEVGİLİM - 2 -
                       - Şakir Susuz’a -
Gel deyince yatağına gelmezse
Senin gibi o da seni sevmezse
Sevmeyi sevilmeyi hiç sevmezse
Çekilmiyor çekemezsin sevgilim

Susuz şair olmuş şiir yazıyor
İçi coşmuş bir sevgili arıyor
Aradığını da belki buluyor
Çekilmiyor çekemezsin sevgilim

Coşmuş ırmaklar sel olur gider
Taşların üstünde güller de biter
Yeter çektiğim Allah’ım yeter
Çekilmiyor çekemezsin sevgilim

Yanımızda nazlı nazlı salındın
Söylediklerimizden hemen alındın
Benim için sen de çabuk yanıldın
Çözemedim çözülmüyor sevgilim

Soframın ortasında güzel baldın
Ne çabuk nasıl da hülyaya daldın
Yoksa beni de mi sıraya aldın
Çözemedim çözülmüyor sevgilim

Dağlar taşlar ateş olmuş yanıyor
Sevgilin herkese seni soruyor
Olmuyor olmuyor sensiz olmuyor
Çözemedim çözülmüyor sevgilim.
                         Zeliha ALTINDAL
                            06.05.2001
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “SEVGİLİM - 2 -”, (Şiir) s. 119 

YABAN GÜLÜ
Şakir Susuz’a -
Senin adını anmazsam dilim tutulsun
İçimde büyüyen sonsuz umutsun
Beni anlamazsan sebebim olursun
Ne olur insafa gel artık yaban gülü

Senin için sevgim sonsuz bir yoldu
Bütün ümitlerim sararıp soldu
Sonunda kazanan kötülük oldu
Aş engelleri dön yaban gülü

Sensiz bu yüreğim ne kadar yaşar
Sana olan sevdam biterken başlar
Gözlerimden akıyor tükenmez yaşlar
Gel de gözyaşlarımı sil yaban gülü

Bilirsin seni çok seviyorum ölesiye
Peki neden bu ıstırap niye bu çile
Bir daha adını anmayacağım diye
Yemin ettim ama olmadı yaban gülü

Demek ki sevenin kaderi buymuş
Gerçek sevgilerde yalan olurmuş
Geçen o günlerin hiç hatırı yokmuş
Sen bu kadar olmazsın yaban gülü
                        Fatma ŞEKER

“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “YABAN GÜLÜ ”, (Şiir) s. 120

LAYIK MISIN SEN?
Şakir dostuma -
Senin aradığın ve özlediğin
Azıcık mutluluk farkındayım ben
Yıllarca umutla hep gözlediğin
Yollarda kalıyor gelmiyor neden?

Mum yakıp uzaktan el ediyorlar
Bir anda gönlünü gül ediyorlar
Sonra gözyaşını sel ediyorlar
Bir ağaç oluyor kuruyor beden

Göz kırparak sana verirler ümit
Düşüp peşlerine git ha dostum git
Yufka yüreğinle mümkünse incit
Kovalarsan kaçar gitmiştir giden

Kapılma güvenme şu zaman ele
Kanarak bırakma kendini sele
Biri olmaz ise birini dene
Küçücük değilsin büyümüşsün sen

Kendini toparla dönüp yeniden
Aldırma be dostum gitsin her giden
En küçük zulümü çekmesin beden
Düşün ki onlara layık mısın sen?
                      İsmail KARA
                          10.03.2001
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “LAYIK MISIN SEN?”, (Şiir) s. 121

            ŞAKİR ABİ
Merhaba Şakir Abi nasılsın, iyi misin?
Aldım emanetini istedim ki bilesin

Yazdığın şiirleri severek okuyorum
Sen güzel bir şairsin bunu da biliyorum

Daha önce bahsettim biraz da geç tanıdım
Ankara gecesinde yanılmışım anladım

Gördüğün aymazlığı geldiğince söylersin
Bu güzel huylarınla biraz bana benzersin

Senle aynı kitapta isterim yer almayı
Aradığım lezzeti o kitapta bulmayı

Yazdığımız kitapta biraz sevda olmalı
Sevdalılar içinde kendisini bulmalı

Biraz gırgır komedi olmalı biraz hiciv
Serpiştirip içine birkaç sarışın civciv

Şiir diye basılır oldu birçok makale
Ondan dolayı üstad şair geldi bu hâle

Dangal dungal sözleri şiir diye basarlar
Hiç farkında olmadan şairliği asarlar

Birçoğunun sözleri hep kalıyor havada
Cümleler balık gibi kızarıyor tavada

Hiçbir anlam taşımaz birçoğunun sözleri
Şöhret hırsı bürümüş o doymayan gözleri

Yazdığımız şiirler çok anlamlar taşıyor
Neden şair bunları okuyunca şaşıyor

Bilmezler hece saymak bilmezler ki ayağı
Böyle nadan kullara derim kalem manyağı

Sakın ola sözümden alınma Şakir Abi
Sözlerim şarlatana sen güzel dostsun tabi

Benim haddime düşmez sende hata aramak
Kafayı sıyırmaya inan ki kaldı ramak
               Seyfettin VATANSEVER (Bursa)
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “ŞAKİR ABİ”, (Şiir) s. 122

     NEDEN ARAMADIN
                    - Susuz’a ithafen -
Bekler miyim bundan sonra bir haber
Yollasan da olur yollamasan da
Oysa ben yalnız da gezer tozarım
Kollasan da olur kollamasan da

Aylarca yolunu bekledim durdum
Yüreğimi yakan sönmeyen kordun
Hani göz bebeğim canım diyordun
Arasan da olur aramasan da

Telefona bakar nemli gözlerim
Seninle geçen günleri özlerim
Kulağımda çınlar güzel sözlerin
Anlatsan da olur anlatmasan da

Yalvarmam gururum buna elvermez
Biliyorum senden bir hayır gelmez
Susuz kaldı bahçem güller derilmez
Çağlasan da olur çağlamasan da

Öldürecek beni bu kara sevda
Beklediğim bir tatlı söz bir eda
Ölürsem geriye kalsın hoş seda
Ağlasan da olur ağlamasan da.
                    10.07.2007
“SUSUZ , Şakir. “SEVİMLİ DÜŞLER”,  “     NEDEN ARAMADIN?”, (Şiir) s.124

ŞAİRİN BASILMIŞ ESERLERİ:
1).Şakir SUSUZ, “Leylakların Gölgesinde”, Kültür Ajans, BRC Ofset, Ankara, 2008
2) Şakir SUSUZ,  “GÜNEŞ BATARKEN”,
3)Şakir SUSUZ,   “AĞLADI YÜREĞIM”,
4)Şakir SUSUZ,   “TİTREYEN DUDAKLAR”,
5) Şakir SUSUZ, “SEVİMLİ DÜŞLER”ISBN : 978-975-8951-91-8 ka­pak, ta­sa­rı­mı, Er­han İV­GİN - 0533.713 63 18,  Kül­tür Ajans Ta­­tım ve Or­ga­ni­zas­yon Ltd. Şti.  Ko­nur Sok. 66/9 Ba­kan­lık­lar-AN­KA­RATel: 0.312.425 93 53 Fax: 0.312 419 44 43, Bas­kı : BRC Ba­sım, Tel: 0.312.384 44 54 (pbx)Bas­kı Ta­rihi : 1. Bas­kı, Mayıs 2010, İsteme Adresi, Demetevler 8. Cad. 387. Sokak No: 4/1, Şahinler Apt. Ankara, 0.312.3340316 - 535.586 03 85www.kulturajans.net.

FAYDALANILAN KAYNAKLAR:
1).Şakir SUSUZ, “LEYLAKLARIN GÖLGESINDE”, Kültür Ajans, BRC Ofset, Ankara, 2008
2) Şakir SUSUZ,  “GÜNEŞ BATARKEN”,
3)Şakir SUSUZ,   “AĞLADI YÜREĞIM”,
4)Şakir SUSUZ,   “TİTREYEN DUDAKLAR”,
5) Şakir SUSUZ,  “SEVİMLİ DÜŞLER”ISBN : 978-975-8951-91-8,  ka­pak, ta­sa­rı­mı,  Er­han  İV­GİN - 0533.713 63 18,  Kül­tür Ajans Ta­­tım ve Or­ga­ni­zas­yon Ltd. Şti.  Ko­nur Sok. 66/9 Ba­kan­lık­lar-AN­KA­RATel: 0.312.425 93 53 Fax: 0.312 419 44 43, Bas­kı : BRC Ba­sım, Tel: 0.312.384 44 54 (pbx)Bas­kı Ta­rihi : 1. Bas­kı, Mayıs 2010, İsteme Adresi, Demetevler 8. Cad. 387. Sokak No: 4/1, Şahinler Apt. Ankara, 0.312.3340316 - 535.586 03 85,

İsteme Adresi  : Demetevler 8. Cad. 387. Sokak No: 4/1,  Şahinler Apt. Ankara,
Tel:  0.312.334 03 16 - 535.586 03 85



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder