12 Ekim 2016 Çarşamba

Ferihe BERİŞ, “... ve SİSTE AÇTI LÂLE” ROMANI ÜZERİNİ BİR DEĞERLENDİRME Abdullah Çağrı ELGÜN

    Ferihe BERİŞ, “... ve SİSTE AÇTI        LÂLE” ROMANI ÜZERİNİ BİR DEĞERLENDİRME 

Abdullah Çağrı ELGÜN
Hayatı Hakkında:
İzmir’de doğdu.
Bodrum’a gönül veren sanatçılar kervanına katıldı. Bodrum’da, sanat hayatını ve birikimlerini çeşitli etkinlikler yaparak devam ettirmektedir.

Sivil toplum örgütlerinde  gönüllü olarak yer alan Feriha BERİŞ, Türkiye içerisinde bir çok etkinliklerde de imza atarak adını duyurmaya ve faydalı etkinliklere imza atmaya devam etmektedir.

Yazarlığının yanı sıra seramik, resim ve sanatın çeşitli dallarında çalışmalar yapan sanatçı, Türkiye ve dünyanın bir çok yerini tanıma fırsatı elde etmiştir. Bu sebeple, çalışmalarında  gözlem, deney, tecrübe ve birikimlerini aktararak sanatına yeni ve değişik boyutlar kazandırmaya devam etmektedir.

On yıl boyunca İstanbul Lions Club’de aktif çalışarak etkinlikler düzenledi.  Bugünlerde Bodrum’da Bitez Çevre Gönüllüleri Komisyonu ile Bodrum Kadınlar Birliği’nde çalışmalarını aktif olarak yerine getirmektedir.

Şiir merakı ve şiire olan tutkunluğu bir sevda haline gelen Feriha BERİŞ, yeni ve dikkate değer şiirleriyle de öne çıkmaktadır. Bu vesile ile gayretlerine yeni gayretler ekleyen sanatçı, Bodrum’da Şiir Günleri Düzenleme etkinliklerinde de aktif bir rol almaktadır. Memlekete, millete ve sosyal hayata yönelik  faydalı ve ses getiren etkinliklere imza atarak topluma faydalı bir sanatçı olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Eserleri:
1995 yılında “Duygu Seli”(Şiir)
1998 yıllında “Yarın Bugün Oldu”(Hikâye)
2003 yılında “...ve Siste Açtı Lâle” (Roman)

Romanda Kahramanlar:
Suat: (Asıl kahraman. Babası ölünce annesiyle beraber zorluklar içinde yaşarken, liseyi bitirip, deniz kıyısındaki bir otelde barmenlik yaparken tanıştığı turist kızla(Carole, 28-30 yaşlarında , Fransız  asıllı bayan.) hayatı değişen baş kahraman.
Suat’ın Annesi: Kocası öldükten sonra bir oğlu ile tekbaaşına kalarak, geçimini dikiş dikerek sağlamaya  çalışan bir kadın.
Suat’ın Annesi Hacer Hanım: Evlendikten sonra bir türlü mutluluğu yakalayamayan bir kadın.
Marie: Suat’ın Paris’te tanışıp bir yıl beraber yaşadığı, sonra bir kadınla yakalanınca ayrıldığı medresi.
Beatrice: Benzin istasyonu işleten varlıklı kırk beş yaşlarında, biraz tombul,; fakat şık bir kadın.
Lillian : (Zengin, nufuslu, ellisine merdiven dayamış, zenginliğini orospuluk yaparak kazanmış, son olarak beraber olduğu ve kendisine hemşirelik yaptığı sevgilisinden kalan mirasla servetine servet katmış, Romanın asıl kahramanı Suat’ın Paris’te son alarak tanışıp beraber yaşadığı medresi.)
KISA ÖZET:
Roman Suat’ın Lise’yi bitirip Üniversite sınavlarına hazırlandığı bir sırada çalıştığı barda tanıştığı bir turist kız Carole’nin Suat’la başlayan aşkı ve Suat’ı Fransa’ya götürüp orada tahsile başlatmasıyla başlıyor. Suat’ın orada tanıştığı Marie, Beatrice, Lillian ... vb kadınlarla beraberliği ve kadınlar konusundaki deneyimi etrafında yurt dışı maceraları ile gelişiyor.
Suat’ın tahsilini tamamlayıp yurt dışından ve kadınların elinden adeta kaçar gibi ayrılması ile gelişiyor; ve Türkiye macerası başlıyor. Romanda asıl kahramanlar Suat, annesi Hacer Hanım, Lâle; ve Lâle’nin anne ve babası(Ruhsar Hanım, Feridun Bey) çevresinde gelişen bir macera anlatılıyor.
Hacer Hanım, kocasından gördüğü kötü muamele ve kocasının hem alkolik hem de hovarda bir erkek olması kendi evine karısının yanına dahi başka kadınları getirip yatması, Hacer Hanıma attığı dayaklar, kötü muamele vb... Kocası İsmail’den boşanmasının ardın bir yıl geçmeden İzmir’den Seyffettin isminde biriyle evlenmesi ve Suat’ı doğurması.
Suat on yaşlarında iken İkinci kocası, Suat’ın babası, Seyfettin’in vefatının gerçekleşmesi... 
Suat’ın Türkiye’de birkaç macerasından sonra zengin ve asil bir aile kızı, Lâle ile tanışması ve hayatını onunla birleştermesi etrafında gelişiyor.
Suat’ın doymak bilmeyen ihtirasları ve kadınlara olan zaafı ve evli olmasına rağmen, sevgiliden sevgiliye koşması; ve sonunda evli olduğu kadın Lâle’nin, onu terk etmesi. Lâle’nin  çocukluk arkadaşı Koray ile evlenerek mutluluğu yakalaması; ve Suat’ın da en son beraber olduğu medresi ile beraber, sefil bir hayat içinde, bir bar işletmeciliğine kadar düşebilecek kadar caresizleşmesi olayını konu edilmektedir.

SONUÇ:
Roman akıcı, sürükleyici, bir macera etrafında kurgulandığı; ve yazarın dil ve uslûbundaki işleklik, okuyucuya, eseri bir nefeste okuyup bitirmek isteği doğuruyor.

Eser, bölümler halinde işlek, kıvrak, duru, açık bir Türkçe ile kaleme alınıyor. Okuyucu bu eser ile sıkılmadan, bölümler arasında gezinirken,  kendi dünyasından koparak, bir ara kendini, romanın kahramanı olarak kabul edebilmektedir. Başarılı bir kompozisyon, entrasan bir kurgu, etkileyici ilgi çekici bir macera...
Kitap günümüzde yaşanan Avrupa ve Avrupa Birliği üyesi olmak için çırpınan Türkiye’de yaşanan gerçek olayları da bir bakıma konu ediniyor. Dünya toplumunun giderek çürüyen ahlâkî değerlerini, insanların yalan dolan, açıkgözlülük içerisinde doyumsuzlaşan istek, arzu ve giderek, ihtirasa dönüşen açmazlarını, gün ışığına çıkartıyor.

Toplumun inandığı ve vazgeçilmez unsur saydığı değerlerdeki yozlaşma ve önü alınamayan doyumsuz istekler ve ihtiras dolu zevkler. İnsanlardaki zenginlik hevesleri, bir kocanın bir hanıma, bir beyin bir hanımla yetinmediği, gizli gizli sevgililer, medres ve dost hayatı sürmeler. Kadın veya koca arkasını dönse, yeni sevgililer edinmeler; ve gayrı meşru sürdürülen hayatlar...
Dünya ve Türkiye’de görülen insan manzaraları...
Âdetler, gelenekler, değer yargılarının giderek çürüdüğü, kokuştuğu bir hayat tarzı beklentileri. İnsanlardaki ne olursa olsun, haram helâl, doyumsuz para ve zenginlik ihtirası, hemen her kesimde görülen, onulmaz bir yara olarak karşımıza çıkmaktadır.
Feriha BERİŞ’in bu romanı, günümüz dünyası ve geleceğimizi nasıl yönlendirmemiz gerektiği konusunda, bize ışık tutmakta ve yol göstermektedir.


KAYNAKLAR
 “...ve Siste Açtı Lâle” (Roman) Mart Matbaacılık, Ağustos, 2003, İstanbul




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder