14 Ekim 2016 Cuma

İHSAN IŞIK’TAN AÇIKLAMA (İLİM ve EDEBİYAT ESERLERİ MESLEK BİRLİĞİ BAŞKANI) Abdullah Çağrı ELGÜN

İHSAN IŞIK’TAN AÇIKLAMA
(İLİM ve EDEBİYAT ESERLERİ MESLEK BİRLİĞİ BAŞKANI)
                           Abdullah Çağrı ELGÜN

   “İLESAM’I YIPRATMA KAMPANYASINI ESEFLE   KINIYORUM” 
İLESAM’ın büyümeye başlaması ve yakın gelecekte daha büyük hizmetleri gerçekleştireceğinin anlaşılmasından rahatsızlık duyan bazı kötü niyetli kişilerin İLESAM’ı kapatmak veya bölmek amacıyla bir fitne kampanyası yürüttüklerini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum.
İLESAM Başkanı olarak verdiğim hizmetleri hiçe sayarak, benim şahsımda İLESAM’ı yıpratma kampanyası düzenleyenleri kınıyorum. Bu kampanya ile beni yaralayan bu kadar hakareti hak etmedim. Başkan olmanın benim açımdan bir önem taşımadığının bilinmesi için, kendi isteğimle görevimden ayrılıyorum. İLESAM’a Yönetim Kurulu üyesi olarak katkılarım devam edecek.
İhsan Işık olarak, veremeyecek bir hesabım yoktur. Kimliğini sinsice gizlemeye çalışsa da herkesçe malum bir iftiracının, kötü bir organizeyle “çamur at, tutmazsa izi kalır” ümidi içinde üyelerimize gönderip yaydığı iddialara cevabım aşağıda belirtilmiştir. Yasal haklarım saklıdır.

İŞTE GERÇEKLER:
1- İLESAM web sitesinde bayrak resmi kaldırılmamıştır. İsteyenler bakıp görebilir. İhsan Işık, eserleriyle Türk kültürüne verdiği hizmetleri herkesin bildiği bir kişidir. İftiracıların onu millî sembolleri istismar ederek karalamaya çalışması, iyi niyetle izah edilemez.
2-  İLESAM olarak, bu yıl da Arif Nihat Asya için özenle bir anma günü düzenledik ve bu etkinlikle büyük Türk şairinin tanınmasını ve rahmetle anılmasını amaçladık. Afişin şöyle veya böyle olması değil, bu hizmetin verilmesi önemli.
3-İLESAM 2008 antolojisine gönderilen Atatürk’le ilgili yazılmış şiirlerden en güzellerinin seçilmesine dikkat edilmiştir. Atatürk’le ilgi şiirlerin çıkarıldığı yalandır. İşte, bu antolojide Atatürk konulu şiirlerden örnekler: Şecaattin Zenginoğlu’nun Atatürk hakkındaki “Anatürk” şiiri, Dursun Yaşa’nın Atatürk hakkındaki “Türk’ün Destanı” şiiri, Osman Karataş’ın “23 Nisan” şiiri, Cemil Hızır’ın “Atatürk” adlı şiiri, İbrahim Sıtkı Hatipoğlu’nun “Kurtuluş Destanı” şiiri vd. Gerçek bu iken, herkese e mail gönderip tersini iddia ederek bu kez Atatürk’ü istismar ederek iftira ettiler.
4-  İhsan Işık’ın ansiklopedi çalışmalarının başlangıç tarihi birkaç ay öncesine değil, 28 yıl öncesine dayanıyor. Binlerce Türk yazarını dünyaya tanıttığı bu eserle Türk kültürüne yaptığı hizmetten dolayı geçmiş yönetimlerce kendisine hem Türkiye Yazarlar Birliği ve hem İLESAM tarafından ödüller verilmiştir. İftiracılar, Türk tarihi boyunca yapılmış olan bu en büyük biyografi çalışmasını karaladılar.
5- İhsan Işık, yüzlerce kişinin şahit olduğu üzere, kongrede 200 kişiyi Frankfurt’a götürme sözü vermemiş, bu doğrultuda çaba göstereceğini ifade etmiştir. Frankfurt Fuarı için Bakanlık, çeşitli kuruşlardan ve yayınevlerinden öneriler istemiş ve isim tesbitlerini “Ulusal Komite” adlı bir kurul yapmıştır. FKF sitesi incelenirse, davet edilen yazarlardan bir bölümünün İLESAM üyesi olduğu görülecektir. İhsan Işık’ın sahibi olduğu Elvan Yayınları’nın fuara katılması, yayımladığı yabancı dildeki kitaplar sebebiyledir. İhsan Işık, İLESAM başkanı olmadan önce de Frankfurt Fuarına ve yurtdışındaki pek çok etkinliğe birçok kere davet edilmiştir.
6-İLESAM’ın üyelerine yayıncılık hizmeti verme isteği ve çalışmaları devam etmektedir. 21 yılda verilememiş hizmetlerin 8.5 ay içinde tamamlanmasını istemek haksızlıktır.
7- İLESAM’ın çıkardığı bütün bültenler ve kitaplar, elbette yasalara uygun şekilde, teklifler alınmak suretiyle bastırılmıştır. Bu hizmeti yürütenleri itham etmek hem etik dışı, hem de suçtur. .
8- TRT’den tahakkuk eden telif ücretlerinin ödenmesi savsaklanmış veya aksatılmış değildir, ödemelere başlanmış olup, yeni ödemeler Eylül sonuna kadar tamamlanacaktır.
9- İLESAM Başkanı hakkında bilgilerin İLESAM web sitesinde yer alması, yanlış değil doğru bir uygulamadır.
10-Zenbilli Ali Efendi Medresesi, İhsan Işık’ın kişisel tercihiyle değil, İstanbul şubesi yönetim kurulu üyeleri tarafından kullanılmaya elverişli bulunmadığından iadesi yapılıp, yeni ve daha uygun bir yer talebinde bulunulmuştur. Zenbilli Ali Efendi Medresesine masraf yapılmadığı için bundan dolayı bir zarar ve lüzumsuz harcama söz konusu değildir.
11-Denetim Kurulu üyelerinin görev ve selahiyetleri konusunda kuşku uyandırıcı, ve baskı amaçlı ileri-geri sözlerin sarf edilmesi bu kurul üyelerimize hakarettir.
12- İLESAM, üye sayısını önce 5.000’e, daha sonra daha çok üye sayısına ulaştırmayı elbette istiyor. Çünkü bir kuruluş ne kadar çok üyeye sahip olursa, o kadar güçlü olur, hak takibini daha güçlü biçimde yapar ve neticede daha çok üyenin faydalar elde etmesini sağlar. İLESAM’ın büyümesine karşı çıkmak, İLESAM dostlarının temennisi olamaz. Birliğimize üyelik kıstasları, kimsenin keyfine göre değil, FİSEK doğrultusunda uygulanmaktadır. FİSEK’e göre tek bir şiir ve tek bir şarkı, tek bir öykü, tek bir resim ve makale fikri mülkiyet kapsamındadır ve telif eseridir. Yeni üyelerimizin içinde daha az, ve daha çok telif eser sahibi bulunması son derece tabiidir ve hepsi saygıya değerdir, hiçbir üyemize dil uzatılmamalıdır.
13-Evet, İLESAM’ın hedeflerinde bir değişiklik yok. Bize verilen bilgiler göre, 2009’da Kültür Bakanlığının çalışmaları tamamlayacak ve diğer meslek birliklerin üyelerine olduğu gibi İLESAM üyelerine de, kullanılan eserleri oranında telif ücreti ödemesi başlayacak, her üye hak ettiği kadar telif ücretini banka hesabında bulacak. Diyelim ki, kazara Bakanlık bu çalışmayı 2009’da bitiremedi, herhalde bunun sorumlusu da İLESAM ve İhsan Işık olmayacaktır.
14-Kayseri temsilcisi değiştirilmediği halde dedikoducular aylardır yalan haber yayıyor. Yaptığımız her görevlendirmeyi web sitemizde ilan ettik, gerisi sadece yalan üretmektir.
15-Dedikoducuların, İLESAM’ın Ankara’da verdiği iftara İLESAM’ın sadece şu an hizmet vermekte olan yönetim ve diğer kurul üyeleri ile bürokratlar davet edilmiştir. Başka hiçbir üye davet edilmemiştir. Durum bu iken “50 kişi çağrıldı, 400 kişi çağrılmadı” diye iftira edilmiştir.

İHSAN IŞIK’IN BAŞKANLIK YAPTIĞI  8.5 AYDA
İLESAM’IN VERDİĞİ HİZMETLER:

12 Ocak 2008’de yapılan genel kuruldan sonra İhsan Işık başkanlığındaki İLESAM, 8.5 aylık kısa süre içersinde şu hizmetleri tamamlamıştır:
1-                      Bu süre içinde, İLESAM CUMARTESİ ETKİNLİKLERİ kapsamında genel merkezimizde her cumartesi saat 14.00’te bir konuşmacı bilgilendirici konuşmasını yapmış, her cumartesi saat 15.00’te bir şiir dinletisi gerçekleştirilerek, İLESAM, şiir severlerin mekânı haline getirilmiştir.
2- Nisan ayından Haziran sonuna kadar İLESAM ŞİİR ATELYESİ ve ÖYKÜ ATELYESİ çalışmaları yapılarak, katılımcılara belgeleri sunulmuştur.
3-  İLESAM Bülteni uzun bir aradan sonra yeniden yayımlanmış ve bültende telif hakları bilgileri yanı sıra üyelerimizi tanıtan haber ve bilgilere geniş yer verilmiştir.
4- İLESAM, Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği Frankfurt Kitap Fuarı hazırlık toplantılarına katılmış, bu toplantılarda İLESAM’ın, katılımcı çok sayıda kuruluştan birisi olarak sunduğu önerilerinin bir bölümü Bakanlık ve ilgili kurul tarafından uygun bulunarak benimsenmiştir.
5-                      İLESAM, telif haklarının yani yazarlarımızın haklarını önemi konusunda kamuoyunu aydınlatmak üzere İLESAM EMEĞE SAYGI I. ULUSAL ÖYKÜ YARIŞMASI açmış; bu yarışmada ödül ve derece alanlara toplam 10.500 YTL ödül vermiş ve bu ödül kazanan ödüller ile jürinin takdir ettiği öyküler bir kitapta toplanmıştır.
6-İLESAM, şairlerimizi yurt çapında tanıtmak üzere ilk defa bir şiir antolojisi çıkararak, İLESAM 2008 ŞİİR ANTOLOJİSİ’ni yayımlamayı başarmıştır.
7-İLESAM, 2009 yılında Bakanlıktan alacağı telif fonunu Bakanlığın kriterleri doğrultusunda üyelere dağıtabilmek için VERİ TABANI GÜNCELLEME çalışmasını başlatmıştır. Bu veri tabanı aynı zamanda TRT başta olmak üzere sözleşme yapılmış ve yapılacak diğer medya kuruluşlarından elde edilecek telif ücretlerinin daha geniş bir biçimde dağıtımını sağlayacaktır.
8- İLESAM, Eylül sonu, en geç 2008’den itibaren yurdumuzun birçok şehrinde TELİF HAKLARI BÖLGE SEMİNERLERİ düzenleme kararı almış olup, bu seminerlerde bir yandan bilgilendirme yapılacak, bir yandan da İLESAM üyesinin ilk etapta 5.000 kişiye ulaşması için çalışılacaktır. Müzik eseri sahiplerinin 15.000 üyeyi bularak, büyük avantajlar elde ettiği hatırlanacak olursa, üye sayımızı arttırma çalışmalarının ehemmiyeti daha iyi anlaşılır.
9- İLESAM tarihi boyunca boş bulunan Genel Sekreterlik görevi doldurulmuş, lisan bilen hukukçu arkadaşımız Orhan FİLİZ, İLESAM faaliyetlerinin daha hızlı yürütülmesi için göreve başlatılmıştır.
10-İLESAM’da tadilat ve tamirat tamamlandı, genel merkezimiz şimdi pırıl pırıldır. Üyelerimize ve konuklarımıza şimdi çok daha iyi bir ortamda hizmet vermeye başladık. Mekân düzenlemesi, veri tabanı güncellemesi, yeni organizasyonlar ve yayınların geçekleşmesi elbette kendiliğinden olmadı. Hepsi için bütçe gerekiyordu. Gerekli bütçenin oluşturulması, başta yönetim kurulu başkanı İhsan Işık olmak üzere, yönetim kurulu üyelerinin ısrarlı çalışmaları ve takipleri sayesinde gerçekleşti. Yoksa, yıllardır yapılamayanlar şimdi de yapılamazdı.
İLESAM üyelerine saygı ile duyurur, İLESAM’a sahip çıkacaklarını ümit ederim.

                                                                                      İHSAN IŞIK
                                           İLESAM Yönetim Kurulu Üyesi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder